Att upprätta en kravprofil är utan tvekan ett av de allra viktigaste momenten i en rekryteringsprocess.
Inte så sällan slarvas det dock rejält med denna del. I en tid när vi alla har en pressad jobbagenda och tiden för allt “extra” känns betungande så är det naturligtvis lätt att tänka i termer av genvägar.
Men är det något vi lärt oss efter snart 20 år i rekryteringsbranschen så är det att det finns inga genvägar till en bra rekrytering!
Det räcker inte att damma av en gammal positionsbeskrivning, kopiera denna och sen addera lite buzzwords som att man ska vara driven och förändringsbenägen.
Arbetet med att ta fram en relevant kravprofil som både guidar oss genom rekryteringen och blir till ett styrdokument för slutmålet måste få ta sin tid.
Mitt absoluta favoritcitat passar väl in i sammanhanget:
“Ifrågasätt allt utom ifrågasättandet”
Varför måste man t ex. ha minst fem års erfarenhet? Varför måste man komma från exakt samma verksamhetsområde? Varför måste man vara ekonom? Varför måste man kunna exakt det system som just ditt företag använder? Varför, varför, varför..?
Vår roll som seniora rekryteringskonsulter är naturligtvis att hjälpa till i denna process. Vi måste utmana dig och dina chefskollegor. Vi måste utmana HR och vi måste utmana allt det som du beskriver som självklart.
För om vi verkligen ifrågasätter då kan vi tillsammans bygga upp kravprofilen från grunden. Vad är det som är verkligen kritiskt för att lyckas och bli framgångsrik i rollen?
Några gånger har jag dragit detta rätt så långt med kunder.
Exempelvis satt jag för några år sedan tillsammans med två chefer hos vår kund i ett uppstartsmöte. Vi diskuterade kravprofilen för en rekrytering vi skulle genomföra. Jag märkte ganska snart att det inte fanns en tydlig samsyn på rollen hos de båda cheferna som vi träffade. Men varje gång som jag frågade om dom båda var överens så fick jag ett jakande svar.
Till slut provade jag något nytt. Jag bad den ena chefen lämna rummet och komma in en stund senare. Under tiden han var ute så ställde jag några check-frågor till den kvarvarande chefen.
Personen som lämnat rummet kom sedan tillbaka och fick besvara samma frågor. Då fick jag plötsligt ett icke jakande svar. Dom skruvade på sig och sa att det kanske var så att dom faktiskt hade rätt så olika syn på rollen och vad som skulle rekryteras.
Det blev uppstarten på en betydligt bättre och mer konstruktiv dialog om vad som verkligen var avgörande. Utfallet blev en väl genomarbetad och väl förankrad kravprofil. Igen – inga genvägar!
När vi hjälper våra kunder med en rekrytering så försöker vi att alltid vara duktiga på detta. Att inte ta allt för mycket för givet. Men visst, ibland händer det att även vi blir bekväma och tänker att vi inte ska vara sådär jobbiga och ifrågasättande. Men om inte vi är det – lova då att du själv tar rollen att ifrågasätta det som inte har ifrågasatts på länge.
Vill du prata mer om kravprofiler och ifrågasättande eller kanske om helt andra saker som berör ditt rekryteringsarbete. Hör av dig så lovar vi att bidra med vår erfarenhet så att du också kan säkerställa hög kvalitet i alla dina rekryteringar.
Tom Bergqvist
VD, Moveup Consulting AB